torsdag 22 september 2016

Fotografera en tavla

Att fotografera en tavla går nog bra om det är soligt ute och man ställer den i skugga och knäpper. Om det inte är glas på den, förstås!
Men under resten av året... hur gör man då? Man kan inte ha den på balkongen för där är det så att ljuset bara kommer från ena sidan. Och även himlen kan ge reflexer.

Att fotografera en platt yta är inte så lätt som det låter. Det kan nästan vara helt omöjligt, faktiskt, i alla fall hemma med vanliga lampor.
Så jag skulle köpa fotolampor!

Gick till några fototjejer i en slags fotoaffär. Jag trodde att de sålde eller kunde ta in fotolampor eller i alla fall att jag skulle få veta vilka lampor man skulle använda. Det måste väl vara någon speciell sort, tänkte jag.
-Köp nå´n gammal bygglampa på loppis!
Det var något sådant hon sade. Här finns några loppis, men de har mest bara kläder, väskor, glas, dukar och vanliga småsaker. Knappast bygglampor.

Jag köpte fotolampor på nätet och det jag fick var stativ med en lång pinne emellan plus en duk, 3 meter lång, att ha som bakgrund. Och två vita paraplyer!
Lamporna var bara vanliga lågenergilampor! Sådana innehåller kvicksilver så dem bar jag ut i förrådet. De ger i alla fall inte så särskilt bra ljus.
Gick till en fotoaffär och köpte andra lampor. Men de var för svaga. Men ganska dyra.

Jag köpte två bygglampor, på nätet. Det gick inte heller så bra eftersom ljuset var för ojämt.
Du ska inte ha sååådana, sade någon. Halogenlampor lyser bättre!
Jag köpte två halogenbygglampor på Biltema.
Hur jag än vred och vände så blev ljuset ojämnt och det blev reflexer på målningarna och jag tröttnade på idén.
Så gick det en lång tid och...

I går såg jag en ny typ av bygglampa i färgaffären Sörmark Happy Homes. Jag gillade den för att den var snygg. Den var dyr men jag köpte den i alla fall och använde halva natten till att testa. Och vaknade med huvudvärk nästa morgon.

Att ha lampan nära målningen gick inte eftersom även den hade ett någorlunda ojämnt ljus (ljusare i mitten). Längre bort? Jodå, men jag hade glömt att det inte är någon idé att bara ha en lampa. Man måste ha minst två!
Jag var tvungen att ha lampan tillräckligt mycket "på sidan" för att det inte skulle bli en reflex, men då blev det i stället en skarp skugga av ramen. (Men... om jag nu hade haft två lampor - hade det då inte blivit två skuggor då? En på varje sida???)


Bara en lampa? Jo, det kan man ha ifall man vill fotografera en massa intressanta skuggor.
Hur bra jag än lyckades så var ju målningens ena halva ljusare än den andra. Och en skarp skugga av ramen! Om jag riktade lampan mot taket så blev bilden övre del ljusare.
Det måste alltså finnas någon perfekt vinkel, där ramen inte skuggar men där det ändå inte blir reflexer.... tänkte jag.... och nu var nog klockan nästan ett på natten.

Nästa dag for jag tillbaka till färghandeln och köpte en till lampa.
Nya experiment!Efter en stund så lyckades jag faktiskt ganska bra!

Men... jodå... det var som jag trodde - om man har två lampor så blir det två skuggor av ramen, en på varje sida.


Så... om där finns en ram så kan inte lamporna vara vid sidorna. De måste längre bak, men inte så mycket att det blir reflexer! Jag flyttade dem en bit.


Det är möjligt att det finns någon liten skugga kvar, men jag tycker inte att det gör något. Tavlan är ljusare på höger sida, men det beror nog bara på att lamporna står litet fel, så det går nog att fixa.

Men nu... Nu skulle det testas med en målning, som är lackerad med ett halvblankt lack. Hur skulle det gå?Det gick ju bra, fast jag använde datorn för att dra ner skuggan litet (så att bilden blir litet mörkare. Svaga reflexer och ojämnheter kan försvinna då.)

Och nu till det värsta. Jag skulle testa om det gick att fotografera en tavla med glas!!!


Och det gick bra!!!


Det blev skuggor vid ramen, men det...ja... man får väl testa hur mycket man kan flytta lamporna utan att det blir reflexer. Om man inte vill klippa bort ramen. Och sätta dit en annan?

Det vitsuddiga på målningen är inte reflexer från lamporna - det är dimma. Bror Eric brukade lägga dimslöjor på sina romantiska målningar från Hälsingland och Delsbo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar