fredag 18 juli 2014

Hemgjort linsskydd till kameran

Nu hade jag tänkt att jag skulle göra bilder med litet högre upplösning så att de kan gå att förstora ifall man skulle ha lust med det. Ja, varför inte?

Min Canon Power Shot SX 30 IS är en kompaktkamera med ganska så stort zoomobjektiv. Den kan väl ta hyfsade bilder, 14,1 MP, men den är litet för stor för att ta med sig i en ficka eller handväska, så jag hade länge tänkt att jag ville ha en ny liten fickmodell som kunde göra bättre bilder än min gamla fickkamera. Men.... att välja rätt mellan 1000 olika sorters kameror är inte precis mitt område! Så jag tänkte att jag skulle vänta på att den "kom av sig själv, liksom bara dök upp utan att jag behövde veta något om kameror."

Och nu, den senaste månaden, så hade Karsten (han med blombloggen) via Skype tjatat på mig om en kamera, som han tyckte att jag skulle köpa. Och nu en kväll, mitt i kamerapratet, så upptäckte jag att det var rea på Elgiganten och den rean skulle ta slut om tre timmar.
Ja, OK, så jag beställde kameran, som kom efter tre dagar.

En vit, liten Samsung NX mini. Så gullig! Men den har inget skydd framför linsen. Jo, alltså, där sitter ett glas och det glaset ska vara tåligt gorillaglas, som inte blir repigt, men i alla fall... det kan ju bli kladdigt?Jag ville i alla fall ha ett skydd där så jag gjorde ett! 


Så här kan man alltså göra ett linsskydd till en kamera:


Bestäm dig för hur bred lockets kant ska vara och skär en så bred remsa av tjockt papper. Jag tog lumppapper, som jag hade köpt på ByggMax. Det är papper, som man kanske egentligen ska ha på golvet som skydd när man målar. Tror jag. Men man kan nog ta annat tjockt papper också och om man inte har något så finns det 300g papper i en pappershandel, ex. Kontorsspecialisten.
Om man inte har en skärmaskin så kan man ju klippa, men i så fall är det viktigt att man klipper alldeles rakt.För att bestämma hur stort skyddet ska vara så är det bara att lägga remsan runt objektivet och sedan hålla fast det i den storleken.Remsan kan gärna vara flera varv, men det ska nu vara lim mellan lagren.
Sedan ser det ut så. En rund ring.
Se till att den håller formen!!!Häll sedan lim på en bit papp och smeta ut limmet över pappret.
Lägg ringen på det.
På så vis får man också en hård yta på lockets insida.Lägg en tyngd på ringen så att den trycks fast i pappret.
När det har torkat så klipper man bort det överflödiga pappret och sedan har man kvar detta. 
Nu kan man måla på flera lager med lim och då blir det starkare eftersom limmet blir hårt när det stelnar. Låt det torka mellan varven.
Måla inte tjockt på insidan för kan ringen bli "mindre" så att den inte passar. Sedan kan man måla med valfri färg. Jag tog vad jag hade: vanlig takfärg och sedan lack utanpå det. 
Om man vill att det ska se finare ut så kan man ju köpa en sprayburk med lackfärg och spraya några gånger tills locket blir blankt som en ny bil.Så blev det!


Men kameran saknade ju väska också.


Så jag sydde en röd påse åt den.

Et voila`!

Karsten hörde av sig på Skype. Han var nyfiken och ville veta hur det hade gått med kameran. Hade jag tagit några bilder nu? Hur gick det? Var den bra?

[7/17/2014 10:09:46 PM] s2friis: Hur går det med en nya kamera?
[7/17/2014 10:18:36 PM] Viveca Lammers: Eh...???
[7/17/2014 10:18:50 PM] s2friis: ja?
[7/17/2014 10:19:11 PM] Viveca Lammers: Jodå! Den ligger och sover.
[7/17/2014 10:19:50 PM] s2friis: Du har inte använd den?
[7/17/2014 10:20:00 PM] Viveca Lammers: Den har fått en egen fin sovpåse!
[7/17/2014 10:20:16 PM] s2friis: bra det har man kameror til

(Den konstiga stavningen beror på att han är dansk)

Samsung har gjort en väldigt bra manual! 
Applåder till Samsung! Äntligen en läslig kameramanual!!!
Första gången som jag har något sådant! Wow!

Men det betyder ju inte att jag ännu riktigt har fattat hur.....
...............................

Nästa dag:
Nu har jag testat kameran utan att bry mig om några inställningar. Den var tydligen inställd på Auto och jag bara siktade och knäppte (med det 9 mm objektiv, som följde med i köpet.) Ja, det blev väl OK!Senare gör jag detta tillägg:

9 augusti.
Linsskyddet hade ganska så breda kanter och det gjorde att det satt fast för bra, dvs. det var litet svårt att klämma dit och dra loss. Så nu har jag, på samma sätt, gjort ett nytt linsskydd med smalare kanter och det fungerar bättre och ser också mindre klumpigt ut.Nu kan jag ha den i fickan utan att riskera att glaset blir kladdigt om jag råkar ta på det med fingrarna. Att göra ett skydd är lättare än att bära med sig trasa och tvättvätska för att torka av glaset. Man kan ju annars naturligtvis också ha kameran i en liten påse och vara försiktig. Men ändå...

Jag gick in på en sida där man diskuterar denna kamera och det var också andra, som tyckte att det borde ha funnits ett lock att sätta över glaset.

Kamerans inställningar har jag bekantat mig med ganska hyfsat nu, men hur man gör för att ta bilder i raw-format kan jag inte förstå. Jag tycker att kameran inte stämmer med manualen beträffande detta. Men... det är väl något jag har missat. Kanske inte så konstigt i så fall för den förträffliga manualen är på 195 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar