Om man är så känslig för strålning så tål man inte alls någon aktiverad mobil i sin närhet.
Men, nu är det så att det finns folk, som på grund av sin känslighet har isolerat sig i stugor i våra skogar och hittills har de kunnat använda sina gamla sladdtelefoner för att hålla kontakt med omvärlden. I många fall så går nu inte detta längre eftersom Telia tar bort det gamla kopparnätet så att de gamla telefonerna blir avstängda.
Dessa personer kan alltså nu bli helt isolerade i den djupa skogen.
Ett exempel är Laila, som det var en artikel om i VF nu den 9 oktober. Tyvärr så stod det i artikeln att en Telia-chef sade att han skulle hjälpa henne: hon skulle få en fast mobiltelefon med antenn på taket. Det var dumt sagt av honom för problemet är ju just att hon inte tål sådana antenner och det visste han mycket väl.
Men, jag tänker som så att om man bara hade en lång sladd till mobilen så skulle man kunna ha själva mobilen ex. bakom en mur när man använder den, om det skulle ha hänt något allvarligt så att man är absolut tvungen att kontakta omvärlden.
I en gammal stuga finns ju alltid en tjock mur bakom spisen. Det kan också finnas en jordkällare som man kan vara i, medan man har telefonen (= sändaren) utanför. Då skulle man ju ha ett tjockt lager med jord mellan sig och själva telefonen. Om det då är regnigt ute eller snö så får man ju ett extra skydd av vattnet i jorden.
Om där också finns ett tjockt träd kan man lägga mobilen bakom stammen.
Det skulle alltså, tänker jag, kunna vara en idé att städa upp och göra fint i jordkällaren, om man har någon. Trägolv, en stol, en matta och en bra ficklampa. Man kan ta med sig ett fårskinn att sitta på.
Sedan gäller det bara att sätta en lång sladd på mobilen. Hur gör man det?
Per-Inge i Dator-Center i Torsby visade mig hur man gör med sladden.
Försök först att skaffa en mobiltelefon med röststyrning. Det betyder att man kan ringa upp utan att ens vara i närheten av telefonen. Man bara trycker på knappen på sladden och sedan säger man namnet på den, som man vill ringa till. Och sedan ringer telefonen automatiskt dit.
Sladden
Köp en el.sladd på 10 meter, som innehåller fyra ledningar.
En hands-free innehåller fyra ledningar, men det ser ut som om det bara vore tre ledningar.
Först är det tre ledningar, som är doppade i isolerande plast. Den fjärde ledningen är virad omkring en av de andra så att man måste pilla loss den.
Nu har man alltså en metalledning och tre tunna ”hårstrån” som är plastöverdragna = fyra ledningar.
Den långa sladden ska skarvas in här i mitten.
Hur får man bort plasten? Ja, man kanske kan skrapa försiktigt, men det är svårt. Annars kan man ta en tändare och bränna bort plasten. Den brinner upp snabbt och när den brunnit 1-2 cm blåser man ut lågan. Metallen där inne kanske är skadad av elden, men den fungerar i alla fall.
Det är nog rätt så omöjligt att tejpa ihop så här tunna ledningar så man får använda en lödpenna.
Vira ihop ledningarna och se till att du sätter ihop ledningarna på rätt sätt. Kolla färgerna: grön ledning ska vara ihopskarvad med grön ledning osv.
Se till att ledningarna inte på något vis har kontakt med varandra där som det finns metall. Tejpa fast det hela på en träskiva och starta en lödpenna. När den blivit varm så sätter du den på ledningen så att den blir het. Håll en lödtråd mot det varma stället. När en droppe metall har lagt sig där så tar du bort pennan så att metallen stelnar.
Gör samma sak med alla ledningarna, men det är superviktigt att det inte blir kontakt mellan dem (metallerna). De olika ihoplödda ställena kan du nu isolera ordentligt med el.tape. Sätt ihop det hela på ett sådant sätt att sladden inte kan dras itu av att man snubblar på den.
Nu kan du ha mobilen 10 meter ifrån dig, bakom träd, jord, mur eller så, och du behöver bara säga vem du vill prata med så ringer telefonen själv.
Men inne i din grotta så måste du ju ändå ha med dig den del av sladden som mikrofonen sitter på. Och sladden kan bära med sig sådant som man inte tål. (Möjligt att den skulle kunna skärmas – jag vet inte).
Här finns två öronproppar, som du nu helst inte ska stoppa i öronen (eftersom de kan fungera som antenner och ”dra in” mikrovågor).
Nej, så här kan du göra.
Köp ett stetoskop och smala plastslangar. Dra loss stetoskopets egna slangar och sätt dit dina egna. I änden av dessa slangar kan du sedan sätta fast de små öronplupparna (som sitter på telefonens head-set).
Tänk på att slangarna kan inte vara alltför långa eftersom du måste vara nära el.sladdens mikrofon så att det hörs vad du säger.
Men resten av sladden kan gott vara 10 meter och kanske ännu mer. Jag har testat 8 meter och det gick alldeles utmärkt.